בעיות הנפתרות באמצעות ציפוי
שינוי בזוויות השיניים – עם הגיל, הפנים שלנו משתנות ולעיתים תהליך זה גורם לשיניים לזוז במקומן. כמו כן, ישנו שינוי בחוזק עוצמת השרירים באזורי הלחיים והשפתיים אשר מפעיל לחץ על השיניים וגורם לתזוזתם. גורם נוסף הוא גדילה של שיני הבינה שלעיתים נוטים לדחוף את השיניים ולשנות את זויתם.
צורה לא אסתטית של השן ( שן קטנה מידי ביחס לאחרות או שן שבורה) שן קטנה מידי ביחס לאחרות, או במונח המקצועי “מיקרודונטיה”, הוא תוצר של בעיה התפתחותית. שיניים שבורות נפוצות מאוד אצל ילדים (תוצאה של תאונות) ואף אצל בוגרים שלעסו מזון קשה.
רווחים בין השיניים ישנם מצבים שרווחים נוצרים עקב בעיית חניכיים ואז חשוב מאוד לטפל תחילה באטיולוגיה של בעיה זו, אחרת אם נגש רק לפן האסתטי של סגירת המרווח, סביר להניח שמרווח חדש יפתח בעתיד. בנוסף לכולנו יש קפל רקמה מתחת לשפתיים בחלק הפנימי, לפעמים קיים מצב שרקמה זו יורדת נמוך מידי עד הגובה של בין השיניים ומפריעה לשיניים להיצמד. במקרה כזה, הנכון הוא, ראשית למקם את הרקמה במקום היעודי לה. גורם נוסף לרווחים בין השיניים הינו ההרגלים שסיגלנו לעצמנו עם השנים. לדוגמא, מציצת אצבע, דחיפת לשון בבליעה ,נשיכה ממושכת של השפה התחתונה בין השיניים. ברוב המקרים הרווח מפריע לנו כאשר הוא נמצא בלסת העליונה בשיניים הקדמיות.
צבע שיניים לא אסתטי הוא אחד מהנושאים המדוברים ביותר בעולם האסתטיקה הדנטלית. כילדים כאשר השיניים שלנו בריאות צבע השיניים יהיה שנהב. קיימים כמה מצבים יום יומיים במהלך חיינו הגורמים לשינוי גוון הצבע. הגיל עושה את שלו ועם הזמן, צבע השיניים מצהיב. השן בנויה משלוש שכבות. השכבה האמצעית בצבע צהוב והשכבה החיצונית בצבע לבן ברובו. ככל שבמשך השנים אנו מצחצחים יותר ויותר את השיניים, למעשה אנו שוחקים את השכבה החיצונית וגורמים ליותר השתקפות של השכבה האמצעית ( הצהובה). מעבר לעניין הגיל קיימות סיבות נוספות לשינוי צבע השיניים, גורמים חיצוניים כגון: קפה, תה, עישון, יין אדום וחומרים עם צבעי מאכל. גורמים נוספים: חבלה בשן שיכולה להפוך את השן לגוון אפור-צהבהב, חשיפה גדולה של פלואור. לדוגמא: ילדים מתחת לגיל 4 אשר בלעו כמות גדולה של משחת שיניים, יופיעו בשיניים הקבועות שלהם כתמים לבנים אופקיים.
כמו כן, תגובות קיצוניות לתרופות, למשל, טטרציקלין ממשפחת האנטיביוטיקה.
היתרון בציפוי חרסינה בקרב בעלי השיניים הצהובות, היא העובדה שהחרסינה שומרת על הצבע והגוון לאורך שנים רבות. השאלה הנפוצה ששואלים אותי היא מה השוני בין הציפוי לכתר? במידה ומטרת הטיפול היא אסתטית ישנם יתרונות רבים לציפוי על פני הכתר הן בעובי חומר השן המוסר (בציפוי חרסינה ההורדה תהיה סביב 0.5-0.7 מ”מ וכתר יהיה 1.5 מ”מ). בשיניים טוחנות (שיניים אחוריות) אשר מופעל עליהן עומס רב או שיניים שעברו טיפול שורש, כתר יהיה פיתרון עדיף יותר.
שיניים שעברו שחזורים (סתימות) באזור הקדמי ולאורך זמן הסתימות שינו גוון והפכו להיות כתם על השן היוצר מטרד אסטטי. לציפוי במצב זה יש יתרון על פני הלבנה מכיון שהלבנה לא תבהיר את השן ואת חומר הסתימה באותה צורה ועדיין למרות התהליך לא נגיע לתוצאה האסתטית הרצויה.
לאיזו גילאים הציפוי מתאים?
מגיל שהשיניים מתחלפות לשיניים קבועות.
ציפוי לא ישיר
כולל מספר שלבים המבוקרים על בסיס צילום קליני ורנטגני של המטופל, למידה של מבנה הפנים והשיניים, לקיחת מידות שבהמשכה הטכנאי שיניים יצוק גבס המעתיק את מצב השיניים בפה, ועל ידי כך תכנון מדוייק של אופן הטיפול.
לאחר מכן הלבשה של הציפויים הזמניים המאפשרים למטופל לחוש בצורה ויזואלית כיצד הציפויים יראו ויחושו ואז הורדה מינימלית של חומר שן ( 0.2-0.5 מ”מ) מהשכבת שן החיצונית, והדבקת הציפויים הקבועים.
יתרונות: תוצאה אסתטית גבוהה.
חסרונות: הסרת חומר שן ( אומנם אינה מחלישה את השן אך מרגע ההסרה, אין דרך חזרה).
מספר פגישות – כלומר לא תושג תוצאה מיידית באותו מפגש.